Direct Publishing Errors for Instagram business profiles

  Uncategorized

There might be certain instances when you encounter errors while publishing an update on your Instagram account. There might be a number of reasons behind such errors which we’re going to discuss, along with their possible solutions. 

Some guidelines for direct posting on Instagram

  • Direct posting is available only for Instagram business accounts. For creator accounts and personal profiles, posting is done through push notifications. 
  • You can publish only 25 posts within a 24 hour period.
  • Only JPEG is the supported image format. Extended JPEG formats such as MPO and JPS are not supported.
  • Instagram Stories are not supported.
  • Only single-image posts are supported.

For additional information, please refer to the IG User Media endpoint reference.

Instagram publishing errors

Below, we have listed down all the Instagram publishing errors along with the solutions to solve them.

1. Page request limit reached

Error message: Your account has reached Instagram daily maximum post limit. Try again later!

Solution: 

The profile has reached its API calls limit, therefore we are not able to publish on this profile, or sync its new comments. The API calls limit is dependent on daily active people (DAP) – the higher your page’s DAP, the higher the rate limit cutoff. When the limit is reached, Instagram or Facebook locks the profile, and the only way you can solve this issue is by waiting for the native platform to unlock the profile.

2. Aspect ratio

Error message: The aspect ratio of the image must be within 4:5 to 1.91:1. Crop the image and try to publish it again.!

Solution:

The image that you are trying to publish must have an aspect ratio within 4:5 to 1.91:1. Adjust the image size, crop, and publish it again.

3. Unexpected error

Error message: We had an issue connecting to the Facebook servers. Please try again later.

Solution:

In case of an Unknown error, we can not give any further information regarding the possible issue. Trying to publish the same content later is the only solution we can recommend. 

4. Error validating access token

Error message: Your account needs to be reconnected to RecurPost. Please click on the reconnect option from Social Accounts page.

Solution:

We don’t have valid tokens/permissions. Reconnect your Instagram business account and grant all permissions again to continue posting content on Instagram business profiles. 

5. Image format

Error message: The problem is most likely the image resolution – Instagram allows a max resolution of 1920x1080px. Posts failed with this error message usually contain images with a much higher resolution. Resize the image and try publishing again.

Solution:

Resize the image and make sure that the resolution is not more than 1920 X 1080 pixels.

6. Fatal

Error message: Instagram anti-spam mechanism triggered. We recommend you to amend the post – alter the copy/text, change the picture (if attached), etc., and try to publish again.

Solution:

This error occurs when the Instagram anti-spam mechanism is stimulated. Instagram has not provided information on exactly what causes it and how you can prevent it (there are no further details given along with the error message). Instagram purposely does not share the specifics to stop people from trying to bypass or play around with their framework. Our suggestion is to modify the post – change the copy/text, change the picture (if attached), etc., and try to publish again.

7. Account error

Error message: Facebook said that Instagram account must be business IG User accounts; Creator IG User accounts are not supported.

Solution: 

This publishing error can occur if you switch your Instagram Business Account to an Instagram Creator Account. Publishing on a Creator Account is not available via the Instagram API at the moment, so we recommend you switch your account back to a Business Account. For creator accounts, updates will be posted via push notification and for business accounts, the content will be directly posted on the Instagram account.

8. Permission errors

Error message: Your account needs to be reconnected. Please click ‘Manage Social Accounts’ button for reconnection.

Solution:

Check that the Instagram account and Facebook Page are still connected correctly. Also, please check that you are the Admin of the Facebook Page linked with your Instagram business account. Then, reconnect with your Facebook account, accept all permissions, and try posting again.

9. Invalid user ID

Error message: You’ve received this publishing error because the username you’ve tried to tag is invalid – please check your post and its tagged user(s), there might be a typo or another mistake.

Solution:

Double-check your updates for errors and try posting again.

10. Restricted user access

Error message: User is unavailable – The Instagram account is either inactive or restricted.

Solution:

Please log in to the concerned Instagram account natively, via Instagram application.

11. Media ID not available

Error message: Instagram failed to upload your media file!

Solution:

Please wait for some time in this case – our systems are designed to automatically retry the publishing process when this kind of Instagram API error response appears. Usually one of the next tries is successful.

12. Limit reached

Error message: Your account has reached Instagram daily maximum post limit. Try again later!

Solution:

With Instagram Content Publishing, your account is allowed to publish only a maximum of 25 posts within a 24-hour period. This error denotes that you have reached the limit for the day. Please wait till the next day for further publishing.

13. Too many actions performed

Error message: You are performing too many actions. Please wait for a few hours and try again.

Solution:

Instagram refrains users from taking bulk actions at the same time, including liking posts, commenting, or following accounts in bulk. If you perform such actions, you’ll be disallowed to do so further for some period of time. The only solution is to wait for some hours and try posting again using different media.

14. Request timed out

Error message: Your Instagram request timed out. Please try after sometime. If the error persists, it is possible there is a server issue on their side.

Solution:

This is simply one of the publishing errors that occur through the native Instagram platform itself. Wait for some time and try again.

15. Media not available

Error message: Instagram failed to fetch your media file! Media is expired or unavailable

Solution: 

The media that you used in the post might be deleted from your device or content libraries. Try uploading it again or use a different file.

16. Character limit exceeded

Error message: Your Instagram update exceeds the standard character limit of 2200 characters. Please consider shortening it and try again.

Solution:

Instagram allows to add up to 2200 characters in the description (caption). Shorten the description according to it and try posting again.